62bbfa30cf8e4 mmtbe2205a06 n

Een investering kan een bedrijf een nieuw elan geven en heel wat veranderingen in gang zetten die voorbijgaan aan de originele insteek. Dat is bij DB Metalin zonder twijfel het geval met de Axile U6. Oorspronkelijk aangekocht voor het maken van conische vertandingen, verruimt de eerste 5-asser de blik door de extra technische mogelijkheden. In die zin vormt de aankoop van de machine een belangrijke stap in de verdere groeistrategie. Nog beter gewapend dan voorheen, kijkt de Kempische toeleverancier van draai- en freeswerk dan ook vol verwachting naar wat de toekomst in petto heeft.

Tandwielen en flenzen als specialisatie

DB Metalin is een toeleverancier van kleine series en enkelstuks, met als specialisaties flenzen en tandwielen. Zeker met die laatste activiteit begeeft het bedrijf zich op het terrein van herstellingen, vaak op maat (aantal tanden, rechte of schuine …) en afwijkend van de klassieke standaarden. Tandwielen vereisen specifieke machines, die je kan onderverdelen in twee soorten:afwikkel- en steekmachines. De programmatie daarvan is nog veelal een mechanische aangelegenheid en vraagt veel expertise van de operatoren. Doordat het in grote mate om maatwerk gaat waar veel ervaring bij komt kijken en omdat ook het ‘gewone’ draai- en freeswerk nooit grote aantallen behelst, is automatiseren met robots of barfeeder niet vanzelfsprekend.

Dat wil echter niet zeggen dat men die optie niet bekijkt of zoekt naar manieren om te optimaliseren. Jef Borgers, productiemanager: “Een van de manieren om onze efficiëntie te verhogen, is werken op afroep. Dat biedt ons de mogelijkheid om bepaalde tandwielen in één keer te produceren op een moment dat ons dat het beste uitkomt.”

Vruchtbare kruisbestuiving

Sinds de overname, enkele jaren geleden, fungeert DB Metalin als zusterbedrijf van het naastgelegen DMFK. Beide bedrijven zijn bijzonder complementair, waardoor er een vruchtbare kruisbestuiving ontstaat. DMFK profileert zich als onderhouds- en revisiebedrijf in het hoger segment van de metaalsector, met een eigen engineeringafdeling en een sterke ploeg van elektromechanici. Voor de dringende herstellingen van draai- en freesonderdelen en deel uitmakend van de service, kan het een beroep doen op DB Metalin, dat daarvoor ook altijd wat capaciteit incalculeert in de planning.

Omgekeerd springen de engineers van DMFK bij waar nodig, bijvoorbeeld om een voorlopige tekening van een klant te finaliseren. NIEUWE HORIZONTEN Zowel voor DMFK als DB Metalin zet zaakvoerder Bart Van Tillo in op een forse groei. “In een paar jaar tijd hebben we de omzet van DMFK opgekrikt van 1 naar 6 miljoen euro. Nu de service helemaal op punt staat, moet de uitbouw van een verkoopkantoor in Lokeren onze afzetmarkt vergroten en die groei bestendigen.

DB Metalin volgt een ander traject. Daar zal de omzetstijging het resultaat zijn van nieuwe overnames én de ontplooiing van extra activiteiten, die ons in staat zullen stellen andere markten aan te boren.” Dat brengt ons naadloos bij de investering in de Axile U6, een 5-assige freesmachine geleverd door De Ridder TDR.

Conische verstandingen

De directe aanleiding voor de investering was een misgelopen project dat de productie van conische tandwielen inhield. Daarvoor rekende men op een externe partner, maar door die afhankelijkheid had men de levertermijn niet meer in eigen handen. In dit geval betekende dat 10 tot 12 weken, en zo lang kon de klant niet wachten. Om een herhaling van die jammerlijke situatie te voorkomen, besloot de leiding van het bedrijf te investeren in een 5-asser, met een dubbele doelstelling. Van Tillo: “Enerzijds losten we op die manier het probleem van de conische vertandingen op, anderzijds wilden we nieuwe deuren openen, en dan in het bijzonder die van machinebouwers.”

62bbfebc97a8d mmtbe2205a06 n3

Waarom de Axile U6?

Vervolgens speurde men de markt af op zoek naar de machine die het beste aansloot bij de behoeften. Uit een shortlist van zes merken viel de keuze op Axile. Borgers vertelt waarom: “Van alle machines binnen onze zoekparameters was dit de meest complete. Het bed heeft bijvoorbeeld een draagvermogen van 600 kg, terwijl de andere in dezelfde range maar tot 300 kg gingen. De machine heeft een vaste snijkop, want het is het bed dat draait (3 + 2 assen). Het omgekeerde zou resulteren in een veel grotere machine. Voorts haalt de spindel een toerental van 15.000 tpm, bij lineaire verplaatsingen van 600 x 600 x 500 mm. En het magazijn huisvest 32 tools.”

Waarom de Axile U6?

Maar zoals altijd speelden er meer dan alleen technische factoren mee. “Axile wordt in de Benelux verdeeld door De Ridder precisiemachines, dat ook de service verzorgt. Daaraan besteden wij heel veel aandacht”, vertelt Lynda Heins, actief voor sales op de binnendienst bij de firma De Ridder. “Een technische dienst na verkoop in de eigen taal is een groot pluspunt”, pikt Van Tillo in. “Daarbovenop wekt hun jarenlange ervaring, het brede gamma aan soorten machines en de reputatie van de merken die ze aanbieden veel vertrouwen. We hadden ook een heel goede verstandhouding met Michael, de vertegenwoordiger bij De Ridder TDR. Al die factoren samen deden ons voor hen kiezen.”

Evaluatie

Sinds de machine in gebruik is genomen en de opleiding in EdgeCAM is voltooid, heeft ze nog amper stilgestaan. Dat onderstreept niet alleen de behoefte aan een 5-asser, het biedt ook de gelegenheid voor een eerste evaluatie. Borgers: “De Axile U6 is een heel stabiele
machine, die zijn toleranties over meerdere onderdelen en na verloop van tijd behoudt. In vergelijking met onze andere machines werkt ze ook veel stiller. Dit is een detail waaraan je kunt merken dat we technisch een belangrijke stap voorwaarts hebben gezet.”

Meer nieuwsberichten

Verwachte groei in halfgeleiderindustrie

De halfgeleiderindustrie staat aan de vooravond van een aanzienlijke groei, met een verwachte omzetstijging van 30% in het huidige kwartaal. Deze groei biedt enorme kansen voor bedrijven in de sector,…

Yasda Px30i bij JobPrecision

Digitale catalogus ‘Toebehoren’ nu beschikbaar!

24 mei 2024 We zijn verheugd om aan te kondigen dat de langverwachte digitale catalogus ‘Toebehoren’ nu beschikbaar is! Na veelvuldig verzoek van onze klanten, hebben we onze uitgebreide gids gedigitaliseerd…

LR 20220725 DeRidder 0141

De Ridder voor een VIP reis in Japan

Wat een onvergetelijke ervaring! Deze week organiseren we een exclusieve VIP-reis naar de Yasda fabriek in Japan voor 20 van onze klanten. Tijdens deze 5-daagse reis krijgen onze VIP’s niet…

WhatsApp Image 2024 05 16 at 01.22.55